Tema ovogodišnjeg Foruma je “Program reformi za Srbiju: šta se može naučiti iz prošlosti”.

Izvor: Blic/Tanjug, foto

Himnom Bože pravde zvanično je na Kopaoniku počeo 24. Biznis forum, koji na jednom mestu okuplja brojne poslovne ljude, predstavnike diplomatskog kora, vlade i mnoge druge. Očekuje se i da predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić  sutra prisustvuje forumu, potvrđeno je iz njengovog kabineta. On će se, kako je najavljeno, sutra u 10 časova obratiti svim učesnicima.

Na forumu, koji u martu tradicionalno organizuju Savez ekonomista Srbije (SES) i Udruženje korporativnih direktora Srbije, učestvuje, prema najavama organizatora, oko 1.000 stručnjaka iz zemlje, regiona, ali i sveta učestvovaće na forumu. Kako je najavljeno, forum će prvi put ugostiti šefa misije Međunarodnog monetarnog fonda za Srbiju (MMF) Džejmsa Rufa, u okviru zvaničnog programa, a prisustvovaće i direktorka Svetske banke za zapadni Balkan Elen Goldstin.

“Srpski Davos” biće otvoren do 9. marta i biće i mesto susreta ambasadora Rusije, Nemačke, Švajcarske, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država i Holandije.

– Ove godine na forumu učestvuje više od 1.000 učesnika, ambasadori, privrednici… Moram da kazem da je forum dobio priznanje “najbolje Iz Srbije” kada su konferencije u pitanju. Ovo je postao događaj koji afirmiše Srbiju – rekao je Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije, koji je poželeo učesnicima da sa Kopaonika odu sa novim znanjima.

Na otvaranje su došli ambasador SAD Kajl Skot, predsednik Upravnog odbora Sosijete ženeral banke Goran Pitić, biznismeni Zoran Drakulić i Branislav Grujić, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Autor: Tanjug

Koktelu su prisustvovali i ambasador Nemačke, Aksel Ditman, ministar finansija Dušan Vujović, predsednik Saveta guvernera NBS Nebojša Savić, Slavko Carić iz Erste banke, Draginja Đurić, predsednica Izvršnog odbora Banke Inteza, direktorka Poreske uprave Dragana Marković.

Autor: Tanjug

Predsednik “MK grupe” Miodrag Kostić poželeo je svima dobrodošlicu, ali se našalio i na Vlahovićev račun.- Vlahović je rekao da naručim dva dana lošeg vremena dok traje forum, tako da sam to i uradio. Trećeg dana biće sunčano vreme, pa ćete tada moći da uživate u čarima Kopaonika – rekao je Kostić.

Kako je najavljeno, Kopaonik biznis forum će prvi put ugostiti šefa misije Međunarodnog monetarnog fonda za Srbiju (MMF) Džejmsa Rufa, u okviru zvaničnog programa, a prisustvovaće i direktorka Svetske banke za zapadni Balkan Elen Goldstin. Tokom tri dana trajanja foruma, od od 7. do 9. marta, Forum će biti i mesto susreta ambasadora Rusije, Nemačke, Švajcarske, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država i Holandije.

Planirano je i da drugog dana forumu prisustvuje i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Na ovogodišnjem samitu biće definisana očekivanja ekonomista i biznismena u pogledu budućeg toka reformi, a koja će zatim biti sučeljena sa planovima koje će predstaviti kreatori ekonomske i monetarne politike, istakao je predsednik SES Aleksandar Vlahović.

Cilj ovogodišnjeg Kopaonik biznis foruma, osim isticanja pozitivnihn rezultata fiskalne konsolidacije, jeste i da ohrabri vladu da mnogo odlučnije u narednom periodu implementira mere strukturnih reformi, rekao je Vlahović.

Autor: Tanjug

Predsednik Udruženja korporativnih direktora Srbije Dragan Đuričin objasnio je da Kopaonik biznis forum treba da promoviše Srbiju, da je pokaže našem okruženju, ali i svetskom, kao i da razumemo šta su trenutni problemi globalne privrede i svetske politike.

Autor: Tanjug

Na trodnevnom skupu u hotelu Grand na Kopaoniku biće održano 20 panela, tri plenarne sesije, četiri specijalna događaja i dve panel prezentacije Programski odbor Foruma predvideo je raspravu u okviru tri oblasti – Inteligentne investicije kao nova agilnost vlade posle fiskalne konsolidacije, zatim Program realizacije reformi: Razvoj infrastrukture, restruktuiranje javnog sektora i pametan rast, i Održivi i inkluzivni razvoj: Perspektiva industrijskih politika.

Na forumu će prvi put biti prezentovan Izveštaj EBRD-a o tranziciji za 2016. i 2017. Kopaonik bi ove godine trebalo da bude i mesto susreta svih predsednika regionalnih privrednih komora – Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, kao i kosovske komore. Zaključci ovogodišnjeg Foruma biće sumirani u dokumentu “Kopaonik konsenzus 2017”.