Na Kopaoniku sutra počinje 22. Biznis forum koji će okupiti 600 učesnika i od kojeg se, prema najavama organizatora, očekuje da se vrlo jasno istakne neophodnost brzog restruktuiranja javnih preduzeća.

184246Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović je u susret Kopaonik Biznis forumu rekao za Tanjug da su javna preduzeća “kritična tačka” za uspeh strukturnih reformi.

Neke od tema će, dodao je, biti i rasprava da li je neophodna “labavija” monetarna politika u situaciji kada imamo fiskalno odgovornu politiku, kao i da li vlada, povećanjem fiksnih investicija, može pozitivno da utiče na ekonomsku aktivnost i rast privrede.
“Interesovanje za Kopaonik biznis forum, iz godine u godinu sve veće i veće. Kopaonik biznis forum je jedinstven događaj u našoj zemlji, jer na jednom mestu u tri dana, okuplja sve značajne činioce koji svojim delovanjem utiču na srpsku ekonomiju”, istakao je Vlahović.

U prilog tome govori i činjenica da će u naredna tri dana Kopaonik biznis forum okupiti rekordnih 600 učesnika, od premijera Aleksandra Vučića i članova njegovog kabineta, guvernera NBS, ambasadora, predstavnika međunarodnih finansijskih organizacija, domaćih firmi i banaka, do najznačajnijih domaćih ekonomskih teoretičara i investitora iz Srbije i regiona.

Govoreći o tradicionalnom ekonomskom skupu čija je tema ove godine “Srbija 2015-30: Nova vizija industrijalizacije privrede i modernizacija društva”, Vlahović je istakao da će ove godine na “srpskom Davosu” biti više od 100 panelista i oko 450 do 500 prijavljenih učesnika.
“Imamo zajedno sa nacionalnom agencijom Tanjug više od 100 prijavljenih novinara, imaćemo direktan prenos na N1 televiziji prvog i drugog dana rada Foruma i verujem da će Kopaonik biti mesto susreta privrednika, investitora, ekonomskih teoretičara, vlade i sajam novih ideja”, rekao je Vlahović.

On je posebno istakao da Kopaonik biznis forum već godinama unazad promoviše brzorastuće kompanije, koje svoj rast i razvoj zasnivanju na inovacijama.
“Tako nešto je potrebno našoj zemlji, rast na inovacijama a ne rast koji se temelji na nekim drugim pretpostavkama”, ocenio je predsednik SES.

Kao i svake godine, SES će na kraju, trećeg dana “Kopaonik biznis foruma”, objaviti “Kopaonik koncezus” koji će sadrzati sve zaključke foruma, najavio je Vlahović, izražavajući nadu da će taj “Kopaonik koncezus” biti jednako poštovan kao i prošlogodišnji.
“Podsetiću, mi smo prošle godine ukazali na neophodnost strukturnih reformi, odnosno i reforme javnog sektora i ja sa zadovoljstvom mogu da kažem, da je najveći deo tih zaključaka upravo uključen u reformsku agendu rada vlade”, primetio je Vlahović.

Organizatori Kopaonik biznis foruma 2015. potvrdili su učešće premijera Vučića, guvernera NBS Jorgovanke Tabaković, ministara Dušana Vujovića, Kori Udovički, Ivana Tasovca, Aleksandra Antića i Snežane Bogosavljević Bošković, nekoliko državnih sekretara i pomoćnika ministara, kao i gradonačelnika Beograda Siniše Malog.

Potvrđeno je, takođe, i učešće velikog broja ambasadora i inostranih prestavnika, kao i predstavnika Delegacije EU u Srbiji, direktora Evropske banke za obnovu i razvoj, Svetske banke i predstavnika MMF-a, kao i drugih međunarodnih finansijskih institucija.

Organizatori 22. Kopaonik biznis foruma 2015. su SES i Udruženje korporativnih direktora Srbije.

Izvor: Tanjug.rs