Navala na Kopaonik iako još nema snega: KOPAONIK – LJubitelji skijanja i drugih zimskih sportova na Kopaoniku će ove sezone moći da uživaju na žičarama Krčmar i Gvozdac, gde se trenutno završavaju radovi na zamenama instalacija na tim lokacijama, izjavio je danas v.d. direktor JP Skijališta Srbije Dejan Ljevnaić.

kopaonik-hotel-grand-kompleks-konaci-zimovanje-odmor-1354141671-235185On je na otvaranju još jedne skijaške sezone na ovoj planini rekao da ljubitelji skijanja i borda na Kopaoniku očekuje dosta novina budući da je ova godina bila posvećena velikim investicijama i da se trenutno završavaju radovi na izgradnji dve šestosedne žičara na lokacijama Krčmar i Gvozdac, koje mogu da prime po 1.800 skijaša na sat.

Radovi su u završnoj fazi, pa će od Nove godine ljubitelji tih staza moći da uživaju u vožnji na instalacijama poslednje generacije sa grejačima na sedištima i haubom kao zaštitom od vetra.

Kako je najavljeno iz Skijališta Srbije, stari ski lift Gvozdac odlazi sa te staze, a na njegovo mesto biće postavljen novi šestosed, kao i na stazi na Krčmaru.

Ljevnaić je rekao da se za ovu sezonu radi i produženje Malog Jezera i ta ski instalacija biće produžena za oko 60 metara i skijaše će moći da izvlači do staze Sunčana dolina.

Takođe, za ovu sezonu planirano je i postavljanje pokretne trake na Jarmu dužine oko 70 metara.

Ljevnaić je rekao da će zahvaljujući tim radovima biti prošireni kapaciteti ski centra i da će se samim tim povećati bezbednost na stazama za skijanje.

On je podsetio da je letnja sezona na Kopaoniku bila odlična i da je zabeležen rast od 40 odsto broja posetilaca i da je u jednom danu u toku leta zabeležena poseta od čak 1.500 gostiju.

Ljevnaić je rekao da se pre 10 dana na Kopaoniku počelo sa osnežavanjem staza budući da nije bilo snega, ali da temeperatura nije išla na ruku pa će se sa tim nastaviti čim se za to steknu uslovi.

On je kazao da će veštačko osnežavanje početi i na Zlatiboru i Staroj Planini čim se za to steknu vremenski uslovi.

Budući da trenutno na Kopaoniku nema snega i da se padavine očekuju od sutra organizatori manifestacije Ski opening omogućili su za sve posetioce različite vrste programa kako bi upotpunili svoj boravak na toj planini, pa su tako organizovana brojna sportska takmičenja, revije poznatih brendova sportske opreme, koncerti, žurke, a za ljubitelje adrenalinskih sadržaja na raspolaganju su bob na šinama,tjubing i zip lajn.

Direktor MK Mauntin rizorta Nikola Avram rekao je da je trenutna poseta na Kopaoniku slična kao i prošle godine u ovo vreme bez obzira što trenutno nema snega i da su hoteli, kao i kafići i restorani spremni za novu skijašku sezonu.

On je rekao da u smeštaju u okviru MK Mauntin rizorta (hoteli Anđela, Grand i Konaci) trenutno boravi oko 1.100 ljudi dnevno, a da su aranžmani za Novu godinu i praznike skoro popunjeni.

Avram je kazao da je najavljen veliki broj gostiju iz regiona kao i Rusije i Turske budući da su uspostavljena četiri čarter leta iz Moskve za Niš, kao i čarter let iz Turske u januaru i februaru kada će doći oko 400 gostiju iz te zemlje.

On je rekao da su cene ostale iste kao i prošle godine i da se MK Mauntin rizort prilagođava uslovima i krizi, pa tako za one koji su ugovorili aranžmane ranije, recimo u septembru i oktobru, mogli su da dobiju popust između 15 i 20 odsto.
“Mi se prilagođavamo okolini, gostima i krizi”, rekao je Avram dodajući da i za goste koji bukiraju boravak tokom zime imaju besplatne vaučere za jedan dan boravka tokom leta, kao i ostale popuste i pogodnosti.

On je podsetio, takođe, da je letnja sezona bila veoma uspešna i da je u avgustu ostvareno čak 24.000 noćenja.

Izvor: Tanjug.rs