Nadzorne kamere za praćenje divljači su 9.3.2024. godine zabeležile pojavljivanje mrkog medveda na Kozjim stenama. Ovi divlji stanovnici planinskih predela obično retko izlaze iz svojih brloga u ovo doba godine, preferirajući da hiberniraju kako bi preživeli hladne zimske mesece. Međutim, nakon neobično tople zime koja je za nama, medvedi su se aktivirali ranije nego što je uobičajeno, izlazeći u potragu za hranom i aktivnostima.

Ponovno pojavljivanje ovih divljih životinja zabeleženo je i na hranilištu Kadijevac 18.03.2024.godine, što dodatno potvrđuje njihovu aktivnost i rano buđenje iz zimskog sna.

Mrki medved (Ursus arctos) je impresivna divlja zver iz porodice medveda. Poznat po svojoj snazi i masivnoj građi, ovi medvedi su sposobni da povuku plen težak i do 300 kg. Odrasli mužjaci mogu dostići težinu od 130 do 300 kg, dok ženke obično imaju manje dimenzije. Mrki medvedi su generalno mirni i stidljivi, te preferiraju izbegavanje ljudi, posebno ako se osećaju ugroženo ili u blizini su svojih mladunaca. Ipak, tokom perioda parenja ili odgajanja mladunaca, ženke mogu postati agresivne i opasnije, posebno ako osete pretnju po svoje potomstvo.