Nepoznata dubina ledničkog jezera: Semeteško jezero je najveće urnisko jezero na zapadnoj strani Kopaonika. Nalazi se ispod visa Čukara, u ataru sela Semeteš, na 200 metara od Nacionalnog parka Kopaonik. Geolozi tvrde da je ovo jezero, pre više miliona godina nastalo od lednika.

Kružnog je oblika, prečnika 60 metara. Uvek ima isti nivo, a vodom se snabdeva iz podvodnih izvora, i manjim delom iz dva izvora iznad jezera. Zbog velike širine i dubine podvodnih izvora, koji na središnjem delu jezera prave levak, praktično je nemoguće izmeriti dubinu. Mnogi ronioci su pokušavali, ali se nisu usuđivali da zarone dublje od 15 metara, zbog jakih vodenih struja, koje vuku u dubinu. Prosečna temperatura vode je 10°C, u julu i avgustu do 20°C. Iz njega ističe Semeteška reka, koja se kasnije uliva u reku Radošić. Na jezeru su se formirala ploveća ostrva na kojima ima rastinja i drveća. Kada duva vetar, ostrva se kreću po jezeru. Zbog ovih plovećih ostrva jezero je proglašeno za hidrološki spomenik prirode. Turistička atrakcija je plovidba po jezeru na ovim ostrvima, uz pomoć vesla.


Zbog toga što čak ni ronioci nisu uspeli da detaljno istraže dno ovog jezara, na neki način ono je ostalo tajna, kako za naučnike, tako i za posetioce i meštane, koji se dive njegovoj lepoti, ali ga se i plaše. Niko ne zna kako i kada je nastalo, pa su se o njemu isprele razne legende.
Priča se da je neki pop želeo da obavi vršidbu na Svetog Ćirila, pa su ga meštani upozorili da tada ne treba raditi. On je započeo posao, a zemlja se otvorila, progutala njega i konje, a zatim je iskuljala voda, od koje se formiralo jezero, čija površina stalno treperi.


Priča se da su se nekada na ovom jezeru okupljale vile i da se noću ponekad čuje glas neke vodene nemani, koja prestrašuje slučajne prolaznike, Zbog toga, čim bi se smrklo, svi bi odlazili svojim kućama i dobro zaključavali vrata i prozore strepeći od nemani. Međutim, pošto se sve ređe oglašava, meštani su se ipak oslobodili straha. Drugi pak smatraju da se radi o nekoj retkoj vrsti žabe ili ptice.

Autor: Olja Simović
Foto: Olja Simović        Olja Facebook