IMG_4592BEOGRAD – Turistički potencijali i novi sadržaji naših Nacionalnih parkova Kopaonik, Tara i Đerdap, koji su nedavno predstavljeni novinarima u Beogradu, ukazuju na potrebu pažljivijeg odnosa prema prirodi kako bismo ove bisere prirode sačuvali i privukli što je moguće veći broj turista, kako iz zemlje, tako i iz inostranstva.

 

Nacionalni park Kopaonik i popularne pešačke staze, ali i one novije čija se popularnost tek očekuje predstavila je Suzana Komatović diplomirani biolog iz Nacionalnog parka Kopaonik, zadužena za odnose sa javnošću.

 

 

Među najpopularnijim pešačkim stazama Kopaonika je ,,Kanjon Samokovske reke“, koji zajedno sa Kozjim stenama predstavlja rezervat prirode kroz koje staza prolazi.

Za obilazak staze potrebno je oko tri sata hoda, a kanjon Samokovke ostavlja bez daha svojom bistrinom, slapovima i vodotokovima, a tu je i pitka voda, a staza je uz sam kanjon! Staza vas može odvesti na dva najpoznatija izletišta na Kopaoniku: Kadijevac i Đorov most.

Tu je i pogled na jednom delu staze, na strme litice Kozjih stena. Uz put se možete osvežiti i plodovima šumske jagode, maline, ribizle, kupine, a tu je i mnoštvo jestivih gljiva.

Pešačka staza ,,Metođe“ je srednje teška staza za koju je potrebno oko tri sata hoda. Tu je i crkva ,,Svetog Metodija Olimpskog“ u kamenu, iz kog teče voda za koju se veruje da je lekovita. U toj crkvi se 3. jula okuplja stanovništvo iz okolnih sela i organizuje se narodni sabor. Pešačka staza nas vodi i do gejzira visokog oko pet metara.

Od Jelovarnika do Nebeskih stolica

Sledeća pešačka staza kroz koju nas je Komatović sprovela kroz svoju nadahnutu priču, dobila je naziv po vodopadu i ona je nešto teža staza za koju nam je potrebno oko sedam sati hoda. Pešačka staza ,,Jelovarnik“ sa svojim istoimenim vodopadom visine 75 metara, je prirodni spomenik koji je strogo zaštićen.

,Oštri krš“ je nova pešačka staza Kopaonika, otvorena prošle godine. Ima divan pogled na guste šume rezervata Gobelje i stenske litice, obrasle runolistom – retkom i zaštićenom biljnom vrstom. Za ovu stazu je potrebno oko tri sata hoda.

Najdostupnija i najrazvijenija je pešačka staza zanimljivog naziva ,,Nebeske stolice“. Ime joj je dao naš čuveni, hrabri vojvoda Živojin Mišić, kog je ovaj božanstveni predeo podsetio na stolice na kojima Bogovi sede. Svi ljubitelji istorije i arheologije ovde mogu naći arheološko nalazište ,,Crkvine“ gde su ostaci ranohrišćanske bazilike, koja potiče iz dalekog petog veka. Koje bogatstvo, zar ne? Tri sata hoda i obišli ste i ovu pešačku stazu.

Još jedna pešačka staza sa interesantnom genezom naslova je ,,Markov kamen“. Po legendi tu se Marko Kraljević pred boj igrao sa stenama, koje su na ovoj stazi specifičnog oblika i položaja i dostižu visinu i do 10 metara. Nikad dosta hiperbolizacije junaka. Ovo je laka staza koju ste prešli za sat vremena hoda, ima lep pogled sa uzvišenja na čitav Ravni Kopaonik.

Mesto koje je još u izgradnji je pešačka staza ,,Treska“. Prohodna je i za nju je potrebno oko četiri sata hoda. Staza je stanište mnogih retkih biljnih i životinjskih vrsta, a neke poput kopaoničke čuvarkuće se nalaze samo na Kopaoniku.

Raspored pešačkih tura možete pogledati na sajtu Nacionalnog parka Kopaonik. Skijališta Srbije i Kopaonik su sklopili dogovor za panoramsko razgledanje Ravnog Kopaonika sa žičare.

Novitet Kopaonika su dve brvnare koje su uskoro u potpunosti gotove. One služe za odmor i na njima se postavljaju solarne ploče. Ko zna, možda to bude začetak rasprostranjenije upotrebe solarne energije u Srbiji? U svakom slučaju, odličan primer.