Održan Evropa kup na Kopaoniku (Video + Slike): U ski centru Kopaonik danas je održan Evropa kupa u snoubordu. Takmičenje se održalo u Snou parku u Slope style disciplini, a učešće je uzelo više od 36 takmičara iz 12 zemlja širom sveta. Među učesnicima našli su se borderi iz Švedske, Koreje, Češke, Bugarske, Majedonije, Hrvatske, Srbije i mnogih drugih zemalja. Ovo takmičenje sastojalo se od vožnje snoubordom kroz park na 5 elemenata (3 skoka i 2 gelendera). Pobednici takmičenja u Slope style disciplini u ženskoj kategoriji su Ekatarina Kosova iz Rusije, Lea Jugovac iz Hrvatske i Angelina Milutinović iz Srbije. U muškoj kategoriji prva tri mesta osvojili su Cukudre Arturus iz Litvanije, Gyosharkov Petar iz Bugarske i Dušan Križ iz Češke.

11059314_813179018729346_5210556470161142517_n_257x340Zamenik rukovodioca ski centra Kopaonik Predrag Milanović izjavio je da je ovaj ski centar definitivno dokazao da ima kapacitet da bude domaćin ovako važnih međunarodnih takmičenja. “Ski centar Kopaonik je danas evropska prestonica zimskih sportova. O tome dovoljno svedoči i ukazano poverenje Svetske skijaške organizacije (FIS) za organizaciju ovog takmičenja”, naglasio je Milanović.

On je rekao da sam događaj i organizacija Evropa kupa ima višestruku važnost za Srbiju i da se na ovaj način najbolje promovišu zimski sportovi kao veoma uticajne i zdrave discipline. Pored ovoga, ističe on, ovakva dešavanja promovišu zemlju kao ozbiljnu turističku destinaciju, koja svojim sadržajima, skijaškim terenima i organizovanošću parira svim evropskim skijaškim centrima.

“Organizacija ovakvog takmičenja je samo korak do organizacije najprestižnijeg takmičenja, Svetskog kupa”, kazao je Predrag Milanović ispred Skijališta Srbije.

Po rangu Evropa kup je, posle Olimpijade i Svetskog kupa, treće po redu takmičenje. Organizacija ovakvog sportskog događaja ima višestruku važnost za Srbiju.

Generalni sekretar Skijaškog saveza Srbije Milan Božić izjavio je da je zadovoljan brojem učesnika i samim takmičenjem i naglasio da je organizacija Evropa kupa velika čast i priznanje ovom savezu. U poslednjih 25 godina ovo je tek drugi Evropa Kup koji se održava na našim prostorima i to je jedan od pokazatelja koliko je teško dobiti organizaciju ovakvog takmičenja.

“Uz pomoć i veliko razumevanje Ministarstva omladine i sporta i Skijališta Srbije uspeli smo da organizujemo ovo takmičenje na vrhunskom nivou i nadamo se da je tehnički delagat FIS–a apsolutno zadovoljan kompletnom organizacijom. Očekujemo visoke ocene kako bi stekli uslove za daljom organizacijom velikih takmičenja u našim zimskim centrima.  Evropa kup je samo najava budućih organizacija velikih evropskih takmičenja koja će nas voditi ka dobijanju organizacije Svetskog Kupa u narednim sezonama”, izjavio je Božić.

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova, planirano takmičenje u Big Air disciplini nije održano.

Izvor: Skijalište Srbije