Kopaonik 2013", u kojoj su učestovali pripadnici jedinice Žandrmerije MUP Republike Srbije, Gorske službe spasavanja, Urgentnog centra KCSVežba spasavanja “Kopaonik 2013″, u kojoj su učestovali pripadnici jedinice Žandrmerije MUP Republike Srbije, Gorske službe spasavanja, Urgentnog centra KCS i Javnog preduzeća “Skijališta Srbije”, izvedena je danas u ski centru Kopaonik. Cilj vežbe je prikaz načina organizacije i uređenja sistema bezbednosti u najvećem ski-centru u Srbiji, kao i koordiniranog rada ovih službi.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Nebojša Stefanović istakao je da je očigledno da skijaši i ostali turisti na Kopaoniku ne moraju da brinu za svoju bezbednost i sigurnost iskazavši zadovoljstvo načinom na koje ove službe obavaljajuu svoje poslove.

“Pokazali smo da mislimo na naše građane i da unapred razmišljamo i vodimo računa o onome šta može da se desi”, rekao je direktor Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije Zlatibor Lončar.

Komandant Žandarmerije Milenko Božović objasnio je da je prilikom izvođenja vežbe pokazano da je jedinica Žandarmerije osposobljena za vanredne događaje u slučaju upada terorističkih grupa, te da je demonstriran i kako se gosti i turisti, u slučaju potrebe, evakuišu sa žičare.

Direktor Javnog preduzeća “Skijiališta Srbije” Dejan Ljevnaić naglasio je da se ovo preduzeće opredelilo ulaže u preventivu.

“Prošle godine nismo imali nijednu pretragu na stazama, zahvaljujući tome što smo obeležili granice skijališta i postavili vetroustave na ključnim mestima gde su se ljudi nekada gubili u magli”, rekao je Ljevnaić.

Skijaška sezona u ski centru “Kopaonik” zvanično počinje sutra, tradicionalnom manifestacijom “Ski opening”, a otvoriće je najbolja srpska skijašica Nevena Ignjatović.

Izvor: Skijališta Srbije