Na Kopaoniku je, u organizaciji Javnog preduzeća Nacionalni park Kopaonik počela velika prolećna akcija čišćenja otpada na mestima na kojima se snežni pokrivač otopio i moguće je prići. Ovim aktivnostima se najavljuje niz akcija koje se, već tradicionalno, gotovo svakodnevno, izvode tokom proleća.

Na Kopaoniku, nakon završetka zimske sezone svedoci smo, nagomilavanja otpada na mestima koja nisu predviđena za odlaganje otpada. Osnovne aktivnosti upravljanja otpadom se vrše otežano, zbog snežnog pokrivača. Preduzeća koja su odgovorna za upravljanje otpadom su Komunalno preduzeće Raška i JKP „Rasina“ Brus.

Problem nastaje zbog velikog broja nesavesnih gostiju, a otpad se može naći u samom centru, na ski stazama, oko saobraćajnica. Ugostiteljski objekti koji se nalaze na teritoriji Nacionalnog parka Kopaonik, zbog nedostatka sistema upravljanja otpadom stvaraju otpad u velikoj meri od kog nastaju manje divlje deponije.

Nacionalni park Kopaonik izvodi radove akcije čišćenja u cilju smanjenja zagađivanja prirode parka, takođe i priprema prostor za predstojeću letnju sezonu. Apelujemo na sve posetioce i korisnike prostora da otpad odlažu na predviđena mesta za odlaganje, u suprotnom će prvobitno biti sankcionisani u skladu sa Zakonom.