Povrede na skijanju. Još malo i počinje zimska sezona na skijalištima u Srbiji. Priželjkivali smo je dugo i očekivali puno uživanja u zimskim sportovima. Zimski sportovi sa sobom nose dosta čari i adrenalina a da nam se ne bi desilo da od odmora napravimo pakao treba voditi računa o sledećim stvarima.

Povrede nisu tako retke u sportovima na snegu i mogu od uživanja da naprave odmor koji će se pamtiti ceo život. Možda sitnice, ali dosta stvari utiču na to da Vaš odmor i uživanje na planini uz skijanje i snowboarding prođe kako treba i ostane u lepom sećanju.

Odabir opreme

Svakako pre svake zimske sezone obavezna je provera Vaše opreme za skijanje i snowboarding. Najsigurnija provera je u profesionalnim servisima jer samo tako možete biti sigurni da je Vaša ski oprema spremna za novu zimsku sezonu.

Ako nemate opremu i planirate da je iznajmite obavezno to uradite u profesionalnim rental centrima.

Časovi

U slučaju da ste još uvek početnik i da skijate već par sezona samo, bilo bi poželjno da par dana skijate uz profesionalnog ski učitelja. Svakako, ovo je preporuka jer koliko god dugo da skijate uvek može nešto novo da se nauči.

Fizička sprema

Skijanje i snowboarding nisu sportovi koji ne iziskuju neku posebnu fizičku spremu, već ozbiljne pripreme i pred samu sezonu. Uvek je preporuka da barem mesec dana pred početak Vašeg odmora iz snova fizički se pripremite za predstojeću zimsku sezonu.

Preporuka profesionalaca je da nije mudro odmah dati sve od sebe, i svakodnevno bez pauze skijati do zatvaranja žičare. Krenite postepeno sa većim pauzama jer povrede su najčešće prvih dana.

Zagrevanje pred izlazak na stazu je skoro pa obavezno jer tako eliminišete u velikom procentu moguće povrede.

Zaštitna oprema

Zaštitna oprema na skijanju i snowboarding-u je obavezna a posebno naglašavamo nošenje kacige. Kakav god da ste skijaš, bilo početnik ili profesionalac, kaciga je jedan od prvih stvari koje treba obavezno koristiti. Koliko je kaciga bitna govori i to da pri manjem padu, možete napraviti fatalne povrede ukoliko nemate zaštitnu kacigu.

Prebrza vožnja

Vozite umereno i sigurno jer skijanje treba da Vam predstavlja uživanje. Najveći broj povreda se dešava pri neprilagođenim brzinama.

Najčešće povrede na skijanju

Navešćemo jedno od najčešćih povreda na skijanju i snowboarding-u:

Povreda glave, povreda kolena, povreda prstiju (najčešća povreda palca), povrede ramena i povrede podlaktice.

Šta ako do povrede dođe?

U slučaju da do povrede dođe i da ne možete nastaviti dalje obavezno pozovite dežurnu službu GSS-a na broj telefona +381 63/466-466 dežurni broj za Kopaonik.

Kopaonik: 063 466 466
Stara planina: 063 466 461
Zlatibor: 063 466 467