Na terenima Nacionalnog parka „Kopaonik“ prethodnog vikenda u organizaciji sportskog udruženja “Na sve strane” iz Beograda održan je treći MTB maraton pod nazivom “Tri strane Kopaonika” na kojem su se okupili biciklisti iz cele Srbije i regiona.

Kopaonik-5

Maraton koji je dobio naziv po stranama Kopaonika koje učesnici treba da “osvoje”, ove godine oborio je sve rekorde po broju prijavljenih takmičara tako da je više od 253 učesnika uspešno prešlo ciljnu liniju posle malog, srednjeg, velikog maratona i trke parova.

Biciklistički vikend otvoren je još dan ranije kada su učesnici nastupili na revijalnoj trci sa preprekama “Eliminator”. Borba u “Dolini sportova” testirala je takmičare do poslednjih granica, a pobedu u velikom finalu odneo je Aleksandar Roman, koji je ciljnu liniju prešao prvi ispred Ivana Jovanovića, DemiraMulića i Jovana Rajkovića.

Kopaonik-1

Glavni događaj sportskog vikenda, maraton “Tri strane Kopaonika” počeo je u nedelju u 10 časova kada su takmičari iz turističkog centra Konaci krenuli put Jarma u osvajanje Kopaonika.

Kopaonik-4

Na stazi malog maratona (22 km) prvoplasirani takmičari pristigli su već posle jednog sata vožnje, a pobedu je odneo takmičar Dejan Đolić, koji je za 1:00:46 završio stazu. Drugoplasirani Emir Koca iz Novog Pazara pristigao je za manje od dva minuta zaostatka (1:02:36), a Željko Ćorić je zauzeo treću poziciju rezultatom 1:03:33.

U ženskoj konurenciji na stazi malog maratona pobedila je Milica Rajković (1:18:12), koja je u cilj ušla za jednu sekundu brže od drugoplasirane Milice Stevanović (1:18:13). Treća je bila Jelena JankovićLašković (1:35:34).

Kopaonik-7

Na stazi srednjeg maratona (46 km) u muškoj konkurenciji pobedio je takmičar Biciklističkog kluba Radnički, Aleksandar Marić vremenom 2:49:09. Na drugom mestu našao se gost iz Turske, DenizDemiroz (2:51:06), dok je treću poziciju zauzeo Luka Milovanović (2:55:20) iz Biciklističkog kluba Partizan.

U ženskoj konkurenciji prvo mesto osvojila je Ivana Kostić iz SMF Tim-a rezultatom 3:23:21. Za njom je kroz cilj prošla Teodora Savić – Popović – KES KOYOTES (3:33:58), a trećeplasirana je bila Viktorija Petrović iz Biciklitičkog kluba Cyclemania (5:04:32).

Kopaonik-6

Najveća borba među takmičarima definitivno se vodila u muškoj i ženskoj konkurenciji na stazi velikog maratona (64km) gde su nastupila dobro poznata imena iz domaćeg i regionalnog biciklizma.

U ženskoj konkurenciji status favorita opravdala je naša olimpijka Jovana Crnogorac, koja je ujedno potvrdila dobru formu za predstojeće OI u Riju, te je u vremenu od 3:48:29 odnela pobedu. Drugoplasirana takmičarka iz makedonskog Biciklističkog kluba OXYGEN Aneta Antonovska, imala je vreme od 4:29:33, a trećeplasirana Paula Vrdoljak iz Hrvatske stazu je izvozala u vremenu 4:38:11.

Kopaonik-3

Kod muškaraca su sekunde odlučivale tako da se borba u vodećoj grupi vodila do samog kraja maratona. Lepotu biciklističkog sporta pokazale su pre svega odlične vožnje takmičara iz Srbije (Roman, Jovanović, Rajković, Nešić, Popović, Grbić), Hrvatske (Turk), Crne Gore (Mulić) ali i Makedonije (Nacevski).

Posle višečasovne borbe, pobedu je odneo Aleksandar Roman iz BK Partizan (03:20:51), drugi je bio takmičar Metalca Ivan Jovanović (03:21:21), a trećeplasirani takmičar Filip Turk(03:25:33) iz Hrvatske.

Kopaonik-8

Za pobednike u svim kategorijama organizator je pripremio bogat nagradni fond, a pored novčanih nagrada tu su bile i izuzetno vredne robne nagrade.

Velika zahvalnost ispred organizacije maratona ide volonterima, koji su bili ujedno i velika podrška učesnicima, ali i svima koji su nesebično pomogli da se jedna ovakva manifestacija održi. Pre svega Nacionalnom parku „Kopaonik“, opštinama Raška i Brus, MK Resortu i JP Skijališta Srbije.

Nova biciklistička avantura zakazana je za isti period 2017. godine, a ogranizator poziva sve ljubitelje biciklizma da se u što većem broju odazovu pozivu, sada već, tradicionalnom biciklističkom maratonu “Tri strane Kopaonika”.

Izvor: zurnal.rs         Foto: Neda Mojsilović, Milutin Marković