Autor emisije Bele staze, veliki zaljubljenik u skijanje i Kopaonik, komentator RTS-a Duško Korać preminuo je jutros u Urgentnom centru. Kako saznajemo poznati komentator je umro oko 9 časova. Podsećanja radi, njemu je pre nedelju dana pozlilo tokom prenosa na odbojkaškoj utakmici.

IMG_4034

Korać je rođen 4. jula 1955. u Ivangradu (sadašnje Berane) gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. U Beograd je došao 1973., gde je studirao ekonomiju. Ipak, ljubav prema sportu i televiziji odvela ga je u drugu stranu od one koje su studentski dani nagoveštavali.

U Radio-televiziju Srbije, odnosno tadašnju Televiziju Beograd, primljen je preko konkursa 1978, a sedam godina kasnije prvi put pokazuje javno da ne radi baš uvek ono što se očekuje: ponuđen mu je posao ekonomsko-političkog novinara u RTS-u, ali je on rekao svoje malo “istorijsko ne”, ostavši veran sportu. A i u sportu je umeo da kaže “ne” nadležnima, jer je 1987. odbio da bude glavni i odgovorni urednik sportske redakcije uz obrazloženje da “urednici RTS-a treba da budu iz Srbije”.

Njegovi prenosi sportskih događaja retko koga su ostavljali ravnodušnim. Kako se često isticalo, “oduvek je spadao u kontroverzne komentatore”, jer je imao i brojne poštovaoce koji nisu propuštali njegove prenose, kao i žestoke protivnike koji su osporavali njegovu profesionalnost. Najviše je prenosio atletiku, ali i zimske sportove, vaterpolo, odbojku, fudbal, formulu, boks i plivanje.

IMG_4033

Popularnost je sticao javnim govorenjem onoga što mnogi misle “a ne smeju da kaže”, ali i po tome što je oštro govorio o onima koji uzimaju doping.

Ipak, oštrina njegovih reči umela je da ga košta. Tadašnji direktor RTS-a Aleksandar Tijanić je 2006. suspendovao Koraća na mesec dana zbog narušavanja profesionalnih principa tokom Evropskog prvenstva u atletici. On je tokom prenosa atletike govorio o televiziji B92 i njihovom forumu, a bio je revoltiran zbog zahteva da se smeni zbog kvalifikacija pojedinih takmičara. A on je neobično voleo ruske takmičare, naročito skakačicu s motkom Jelenu Isinbajevu, mada će se dugo pamtiti i njegovi hvalospevi o Juseinu Boltu.

 

151222_MKMR_Baner_1000x150px