Trenutno vreme - 25.09.2020 u 02h
Vedro
Pravac vetra: SSE
Brzina vetra: 2 m/s
Vlažnost: 100 %
Temperatura: 8 °C
Visina snega: ~
Pritisak: 828.0 hPa

Izvor: RHMZ Srbije
18.07.2016

Raška domaćin Žikinoj šarenici

Raska

Ove subote, 23. jula 2016. godine, Opština Raška biće domaćin jednoj od najgledanijih emisija Radio Televizije Srbije “Žikine šarenice”. Emisija će biti emitovana uživo u terminu od 9-11h.
Očekuje Vas veliki broj zanimljivih i aktuelnih gostiju, reporterskih zapisa, a predstaviće se i običaji i tradicija našeg podneblja, kao i bogatstvo različitosti.

 

EUROHOLIDAY BANER UNUTRASNJI

O Opštini Raška

Geografija

Opština zahvata središni deo Ibarske doline, zapadne delove Kopaonika i istočne padine Golije. Dolinom Ibra je na severu povezano sa Zapadnim Pomoravljem i Šumadijom, na jugu sa Kosovom i Metohijom, na istoku dolinom Jošanice, desnom pritokom Ibra, sa Aleksandrovačkom župom i Toplicom, i na jugozapadu Dolinom reke Raške sa Crnom Gorom. Prostire se na površini od 666 km².

Klima

Klima je umereno kontinentalna. Hidrografska mreža je gusta, jer na 1 km² teritorije opštine Raška dolazi 550 m vodenih tokova. Prostor obiluje hidrološkim prirodnim retkostima, koje čine: radioaktivni izvori, jezera, vrela i termalni izvori.

Privreda

Vodeće grane privrede su industrija i rudarstvo, turizam i poljoprivreda. Najznačajniji proizvodi industrije koji su traženi i na svetskom tržištu su magnezijum metal, bezalkalno stakleno vlakno i rezana građa. Rudno bogatstvo opštine je raznovrsno (kameni ugalj, azbest, olovo, cink, borni minerali itd). Proces industrijalizacije započet je krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog veka.

S obzirom na brdsko-planinski karakter područja oslonac poljoprivredne proizvodnje je stočarstvo i voćarstvo.

Kultura

Kao središni deo stare srednjovekovne srpske države Raške, opština Raška poseduje brojne spomenike srpske srednjovekovne kulture i pismenosti, među kojima su najpoznatiji manastiri Gradac, Stara i Nova Pavlica, Končul, kao i mnoge crkve izgrađene u periodu od 12. do 14. veka.

Raška ima bogatu tradiciju kulturnog i duhovnog stvaralaštva i veliki broj priznatnih kulturnih stvaralaca u razlicitim oblastima duhovnosti.

Komentari

comments powered by Disqus