Razvojni projekti ski centra Kopaonik: Skijališta Srbije i Institut za arhitekturu i urbanizam (IAUS) izradili su Razvojne projekte skijališta Stara planina i ski centra Kopaonik. Ovi razvojni projekti predstavljaju detaljnu razradu odredbi o skijalištima iz aktuelnih planskih i programskih dokumenata koji su u prethodnom periodu rađeni za ova područja.

baner-d-111223-161803_9

Razvojni projekti, sa analizama prostorno-tehničkih mogućnosti skijališa, rade se za potrebe kontinualnog razvoja, odnosno definisanja pravaca budućeg održivog razvoja turističko rekreativne infrastrukture.

U ovim projektima razrađena je prva faza u definisanju dugoročnog koncepta prostornog razvoja skijališta na Kopaoniku – kompletnog alpskog i nordijskog skijališta i letnje sportsko-rekreativne ponude u prostoru sa pratećim sadržajima i detaljnom infrastrukturom.

Razvojni planovi skijališta Stara planina i ski centra Kopaoniku sadrže izvode i iz planske dokumentacije i strateških dokumenata za razvoj turizma, kao i ciljeve razvoja skijališta, pravila za njihovo uređenje, planska rešenja prostornog razvoja i elemente implementacije.

Ovi planovi se koriste kao osnov za dalji razvoj i unapređenje planinskih centara, kako za zimski, tako i za letnji turizam.

Izvor: Skijališta Srbije