Naša zemlja iz godine u godinu beleži rast broja putnika, aerodromi u Beogradu i Nišu su već odavno postali važna saobraćajna čvorišta i predstavljaju regionalne vazdušne luke koje konstantno napreduju. Turisti posećuju našu zemlju tokom cele godine, a u zavisnosti od doba godine, motivi poseta se razlikuju.

Bilo da su u pitanju low cost letovi ili drugi vid putovanja avionom, turisti iz celog sveta dolaze u našu zemlju kako bi iskusili prirodne lepote unutrašnjosti zemlje, noćni život naših najvećih gradova ili seosku idilu. Jedna od najpopularnijih turističkih destinacija, posebno tokom zimskih meseci, sigurno je Kopaonik.

Planinska lepotica koja se nalazi na jugu naše zemlje, sa najvišim vrhom Srbije – Pančićev vrh (2017m), predstavlja pravu poslasticu za ljubitelje zimskih sportova. Nakon sletanja na beogradski ili niški aerodrom, brojni putnici se odlučuju da iznajme vozilo ili da svojim kolima otputuju na našu najpoznatiju planinu. U nastavku teksta predstavljamo nekoliko saveta za put automobilom od aerodroma do Kopaonika.

Aerodrom u Beogradu – saveti za put automobilom do Kopaonika

Beogradski aerodrom Nikola Tesla najveći je aerodrom u našoj zemlji, a pored toga i najprometniji aerodrom u regionu. Putnici koji žele da otputuju na našu planinsku lepoticu iz Beograda, odnosno sa aerodroma Nikola Tesla treba da znaju nekoliko stvari. U nastavku predstavljamo par saveta za putovanje automobilom od aerodroma u Beogradu do Kopaonika.

#1 Istočni pravac do Kopaonika – autoputem preko Brusa

Istočni pravac od aerodroma u Beogradu do Kopaonika uključuje putovanje međunarodnim autoputem E-75, ujedno i najdužim evropskim putem u našoj zemlji. Od Surčina do naplatne rampe “Vrčin” putovanje je otežano gradskim saobraćajem. Ipak, činjenica da autoput prolazi kroz Beograd olakšava sam prilaz naplatnoj rampi.

Procenjuje se da put automobilom od aerodroma u Beogradu do Kopaonika, istočnim pravcem, traje oko četiri sata. Putovanje autoputem se prostire duž nekih 200 kilometara, a nakon isključenja kod Pojata, put se odvaja prema plodnom Pomoravlju i gradu Ćićevcu.

Isključenje sa autoputa i prolazak kroz Moravski okrug

Preko Ćićevca i srednjovekovnog grada Stalaća, koji se nadvio nad ušćem Zapadne i Južne Morave, put se dalje prostire ka Kruševcu. Administrativni, kulturni i privredni centar Rasinskog okruga predstavlja najveći grad kroz koji se prolazi na putu od aerodroma u Beogradu do Kopaonika, ukoliko se odlučite za rutu istočnog pravca.

U Kruševcu se nalazi Arheološki park sa ostacima Lazarevog grada i dvora, dvorska crkva Lazarica posvećena Svetom Stefanu, kao i brojni kulturno-istorijski spomenici, znamenitosti koje svedoče o bogatoj istoriji grada. Odatle se od magistralnog pravca koji spaja Ibarsku magistralu i auto-put Beograd – Niš, put odvaja prema Blacu.

Podnožje Kopaonika i divlja priroda pored puta

Put dalje vodi pored veštačkog jezera Ćelije koje vodom snabdeva najveći deo Okruga, a takođe je pogodno za rekreaciju, izlete i ribolov. Mesto Razbojna je tačka na kojoj se napušta putni pravac preko Jankove klisure prema Blaci, a tu se put odvaja prema Brusu, šarmantnom gradiću koji leži na dve reke, okružen brdima i banjom sa lekovitom, sumporastom vodom.

Brus je od Kopaonika udaljen od 35 kilometara. Put dalje vodi ka selima Graševci, Vlajkovci i Radmanovo. Ovaj kraj oplemenjen je divljom, planinskom Brzećkom rekom i pitomim ribnjacima koji gostima nude ukusnu pastrmku. Sledeća stanica je Brzeće, zimsko odmaralište na 1050 metara nadmorske visine.

Od Brzeća, jedan deo puta vodi ka Kopaoniku preko podkopaoničkih sela Đerekari i Blaževo, dok drugi kraj vodi preko prevoja Jaram, sve do turističkog centra Kopaonik i našeg krajnjeg odredišta.

#2 Zapadni pravac – preko Rudnika, Kraljeva i Jošaničke banje

Ukoliko se odlučite za drugi pravac putovanja od beogradskog aerodroma do Kopaonika, odnosno Zapadni pravac, iz Beograda krećete Ibarskom magistralom, preko Lazarevca i Ljiga. Posle doline reke Ljig, očekuje vas uspon na severnu stranu planine Rudnik, sa nadmorskom visinom od 1132 metara.

Pod južnom padinom planine poznate po tome što je bila stanište rudara Sasa, Srba i Dubrovčana, nalazi se Gornji Milanovac. Od ovog tranzitnog turističkog mesta i centra opštine, put se nastavlja kratkom klisurom kod Despotovice, pa se kod Preljine spušta u zapadno Pomoravlje.

Prolazak kroz Raški okrug i bogato područje centralne Srbije

Nakon nekih 10ak kilometara, put se odvaja ka “atomskoj banji” Gornja Trepča, a posle prelaska Zapadne Morave i Ribnice stiže se u Kraljevo, grad na ušću tri reke. Ukoliko vas zanima kulturno-istorijska ponuda Kraljeva, trebalo bi da posetite Muzej u Vasinom konaku, čuvenu Galeriju fresaka, Aleju spomenika krajputaša, memorijalno Spomen groblje na kom se nalaze ostaci streljanih iz 1941. godine.

Posebnu pažnju treba posvetiti manastiru Žiča, sedište autokefalne srpske arhiepiskopije, koju je podigao kralj Stefan Prvovenčani sa bratom Savom Nemanjićem. Put dalje vodi preko srednjovekovne tvrđave Maglič, grada na strmoj planinskoj kosi Stolovi, za koji se veruje da potiče iz 13. veka.

Put dalje vodi dolinom bajkovitog naziva – Dolinom jorgovana, preko grada Ušće, u čijoj se blizini nalazi manastir Studenica. Odatle se put nastavlja do mesta Biljanovac, gde se jedan krak odvaja ka Kopaoniku. Sledeća stanica je Jošanička banja, poznata po mineralnim izvorima sa hidrotermalnom vodom. Nakon 25 kilometara puta, stižemo na naše odredište, odnosno zapadnu stranu Pančićevog vrha.

Aerodrom Konstantin Veliki – saveti za put automobilom do Kopaonika

Putnici koji nakon sletanja na aerodromu Konstantin Veliki u Nišu žele da krenu put naše planinske lepotice, takođe treba da prate auto-put E-75 koji vodi do našeg glavnog grada. Naravno, isključenje kod Pojata se nalazi sa druge strane, ali je put od tog trenutka isti kao i Istočni pravac od Beograda do Kopaonika.

Bilo da ste sleteli na aerodrom u Beogradu ili aerodrom u Nišu, put do Kopaonika krije brojne lepote prirode, istorije i tradicije, uz nestvaran pejzaž koji vas posebno prati nakon isključenja sa autoputa. A na krajnjem odredištu vas čeka planinska lepotica sa bogatom sezonskom ponudom, bez obzira na to da li je u pitanju leto ili zima.