Skijanje.hr: Kopaonik nakon četiri godine: Kolege sa sajta Skijanje.hr boravili su na Kopaoniku i svoje utiske o ovom ski centru pisali su na svom portalu. Kako izgleda srpski najveći skijaški centar danas, nako četiri godine od njihove poslednje posete prenosimo vam u celosti.

Nakon sezone 10/11., kada smo napravili recenziju Kopaonika, imali smo priliku ponovno skijati na ovom poznatom srpskom skijalištu. Napredak je u četiri godine za svaku pohvalu. Pogledajmo što se sve promijenilo u tom vremenu.

Cijene skipassova i smještaja su ostale gotovo nepromijenjene, odnosno za nekoliko posto su više nego ranije, što je potpuno razumljivo. Drugim riječima, cijena 6-dnevnog skipassa za odrasle stoji 98 eura, dok je cijena za djecu 67 eura.

U posljednjih nekoliko godina Kopaonik je dobio nekoliko najmodernijih žičara, koje su zamijenile neke stare instalacije. Dobre skijaše će posebno veseliti i činjenica kako su investicije bile dobrim dijelom usmjerene prema naprednijim skijašima, koji su sada dobili još bolje uvjete za skijanje po težim stazama.

Na predjelu Gobelja je izgrađena nova četverosjedežnica s potpuno novim stazama (na raspolaganju su 3 crvene i 2 crne varijante staza. Osim Gobelje, nove žičare su postavljene i na stazama Gvozdac, koja je istovremeno i produžena za nekoliko stotina metara, te Krčmar. Spomenute staze su označene kao crne, a Krčmar je istovremeno i jedna od najdužih staza na skijalištu. Navedene dijelove skijališta sada povezuju dva moderna (grijana) Leitnerova šesterosjeda.

Posebna pažnja posvećena je sustavu zasnježenja, te sada taj sustav zaslužuje sve pohvale. Na skijalištu sada ne postoji niti jedna staza da nije pokrivena sustavom proizvodnje snijega. Od ostalih sadržaja valja spomenuti i pokretnu traku u tunelu na Gobelji te sadržaje poput tubinga, zip linea i boba na tračnicama. Tu je i respektabilni snowpark, a postavljeni su i novi digitalni info displayi sa svim bitnim informacijama o aktualnom stanju na skijalištu. U razgovoru s djelatnicima tvrtke Skijališta Srbije saznali smo da je u daljnjem planu izgradnja i gondole s međustanicom te probijanje novih skijaških staza, koje će pratiti i razvoj sustava zasnježenja.

Sve u svemu ugodno smo se iznenadili krupnim koracima kojima Kopaonik napreduje te kojima održava reputaciju najboljeg skijališta u regiji. Kopaonik je sasvim sigurno pozitivan primjer kako se uz (velika državna ulaganja) u 10 godina može od zastarjelog skijališta napraviti vrhunska skijaška destinacija, kojoj mogu zavidjeti i neka mnogo skuplja alpska odredišta.

Izvor: Skijališta Srbije