102976skiSkijanje na travi ?  Kad nema snega, a Vas ipak vuku padine, nudimo jedno futuristicko rešenje.
Izmišljeno u Nemačkoj 1966., skijanje na travi prezentovao je prvi put Richard Martin u pokrajini Vosges u Francuskoj 1968.

Istina, skijanje na travi nema baš mnogo poklonika, jer verujemo da je većini skijaša, padina bez belog pokrivača eventualno podloga za planinarenje, nikako za skijanje koje to u stvari i nije. No, ako vas ipak zanima što to nudi skijanje na travi, i još niste o tome doneli čvrsti sud, pročitajte članak do kraja. Ko zna, možda vam se ideja i dopadne. Popularnost ovog sporta u zadnje vreme raste, posebno u zemljama Azije, ali je još daleko od popularnog.

Skije koje su namenjene skijanju na travi su kraće sa gusenicama baš poput tenkovskih kako bi grip na travnatoj podlozi bio što bolji, a štapovi se koriste vrlo slično kao i kod skijanja na snegu. Skije sa gusenicama su brže, preciznije i zahtevaju dobro pripremljeni travnati teren.

Postoji i verzija skija koja umesto gusenica ima točkiće, nešto poput produženih rola, te su skije nešto sporije, lakše za kontrolisanje i prikladnije početnicima. Zaštita na rukama i nogama, a posebno na glavi, ovde je važnija jer su padovi neugodniji od onih na snegu.

Što se pancerica tice, možete koristiti modele koji se inače koriste za skijanje na snegu.

Naravno da su zbog težeg zaustavljanja i većih opasnosti pri padovima obronci manje strmi od onih skijaških, no još uvek se postiže brzina kao za vožnju veleslaloma, što znaci da nije mala, pogotovo za skijaša rekreativca.

Još vam samo preostaje naći skijalište koje u svojoj ponudi ima i letnje skijanje po travi. Iako je to službeno disciplina pod ingerencijom FIS-a, vrlo malo skijališta nudi ovaj, prema japanskim izvorima, sport buducnosti. Većinom su to destinacije u Francuskoj u rasponu izmedu 5. i 10. mjeseca:

Vosges: Champ du Feu, Ballon d’Alsace, Schlucht…
Jura: Hauteville
Massif Central: Mont Dore
Northern Alps: Les Gets, Châtel, Le Grand Bornand, Les Arcs, Valmorel, Val d’Isère, La Norma, Le Collet d’Allevard
Southern Alps: Les Deux-Alpes, l’Alpe d’Huez, Auris, Vars, Risoul, Serre-Chevalier, La Foux d’Allos, Mont-Ventoux
Pyrenees: Cauteret, Luz-Ardiden, Lourdes-Hautacam
Normandy: Vimoutiers

Nadamo se da će možda i Kopaonik u bliskoj budućnosti biti na spisku ovih destinacija za skijanje na travi, zato smo mi sa web portala HopNaKop i podelili ovaj članak sa Vama u nadi da ćemo uspeti da zainteresujemo naše turističke radnike na planini za ovu vrstu sporta.

Iako, kada pričamo o skijanju, travnata podloga zaista deluje kao bleda senka omiljenog snežnog sporta, moramo priznati, zvuci kao solidna razonoda na planinskom vazduhu tokom letnjih meseci.

 

Stanovnici Gorskog kotara ljubitelji su skijanja, no poslednjih godina u njihovim skijalištima nije bilo dovoljno snega. A kad vec ne ide po snegu – ide po travi. Na delničkom Petehovcu otvorena je letnja sezona skijanja. Fotografije smo preuzeli od Ski kluba Stars iz Hrvatske koji su i pioniri u ovom sportu u Hrvatskoj.