Spasioci Gorske službe spasavanja Srbije su i šestu godinu za redom potpisali ugovor o saradnji sa “Renault-Nissan Srbija“ kompanijom, u vidu korišćenja vozila marke “ Dacia Duster”.

SPASIOCI DOBILI NOVA VOZILA

Inicijativa koja je započeta kao jednogodišnji projekat je prerasla u dugogodišnju saradnju koja se nastavlja već šestu godinu za redom. Spasioci Gorske službe spasavanja Srbije tokom godine imaju veliki broj intervencija u planinskim uslovima gde je pristup unesrećenima u najkraćem mogućem roku neophodan kao i upotreba tehničke spasilačke opreme, koja je često teška i kabasta. Korišćenjem službenih vozila za terensku vožnju, spasiocima ova saradnja značajno ubrzava i olakšava akcije spasavanja.

Renault-Nissan Srbija ” kao društveno odgovrna kompanija je prepoznala značaj Gorske službe spasavanja Srbije i ovim potezom podržala spasioce tamo gde im je najpotrebnije, u podršci transporta neophodnog za izvođenje spasilačkih akcija. Do sada je vozilo “ Dacia Duster ” ispunjavalo sve potrebe GSS-A, kao prevoznog sredstva po nepristupačnim terenima, a, očekujemo da će taj standard da se nastavi i u budućnosti.

Tokom otvaranja “DDOR BG CAR SHOW 06” koji je aktuelan u narednim danima na Beogradskom sajmu, održana je i svečana predaja ključeva od novih vozila, načelniku GSS-a, Marku Čaliji, od strane predstavnika ” Renault-Nissan Srbija ” kompanije.

Kao neprofitna organizacija koja finansira svoje funkcionisanje, iz privatnog sektora, ovu saradnju smatra od izuzetnog značaja za operativni rad službe.

 

DETALJNIJE O GSS SRBIJE

Gorska služba spasavanja (GSS) Srbije je dobrovoljna organizacija čiji je osnovni cilj pomoć i spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima.
Spasiti ljudski život, pomoći čoveku u nevolji, osnovni je zadatak GSS Srbije.
GSS Srbije su 1952. godine osnovali iskusni alpinisti, dok danas Gorsku službu spasavanja sačinjava oko 250 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci, skijaši i paraglajderisti.
Zakonom o vanrednim situacijama, Gorska služba spasavanja Srbije je uvrštena u činioce zaštite i spasavanja u Srbiji i definisana kao strateški partner Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije za izvođenje spasavanja na nepristupačnim terenima. Načelnik Gorske službe spasavanja Srbije je član Republičkog štaba za vanredne situacije.
GSS Srbije je član međunarodne spasilačke organizacije za površinsko spasavanje – IKAR-CISA (Internationale Kommission Für Alpines Rettungswesen – Commission Internationale de Sauvetage Alpin), kao i međunarodne spasilačke organizacije za spasavanje u podzemlju – ECRA (European Cave Rescue Association), i svoj rad usaglašava sa preporukama ovih organizacija.