Spasiocima Gorske službe spasavanja Srbije zimska sezona i spasilačko skijaško dežurstvo se završilo pre dve nedelje. Skijaške cipele su zamenili planinarskim i većinu aktivnosti usmerili na mnogobrojne akcije koje se redovno održavaju po Srbiji.

SPASIOCI ORGANIZOVALI AKCIJU ČIŠĆENjA KOPAONIKA

Nakon otapanja snega, jedan prizor je ipak zabrinuo spasioce GSS-a.

Kada se sneg povukao i planina “skinula“ sa sebe svoje zimsko ruho, ostala je ružna slika – plastične kese, flaše i razno drugo smeće koje se nagomilalo usled velikog broja nemarnih posetilaca u skijaškom centru.

Vođeni shvatanjem da je edukacija o očuvanju životne sredine veliki problem i proces podizanja svesti usporen, odlučili su da je najbolje pokazati dobar primer na sopstvenim delima i zajedničkim snagama su se uz pomoć volje i energije, uputili na planinu da joj vrate svoj prvobitan izgled.

Spasioci Gorske službe spasavanja Srbije su tokom ovog vikenda, 21. i 22. aprila, organizovali veliko godišnje čišćenje Kopaonika i uz pomoć JP Skijališta Srbije i Nacionalnog Parka Kopaonik, i planinu obojili crvenim spasilačkim uniformama kako bi se nakon njih ta boja pretvorila u zelenu. Spasiocima je na akciji pomoglo i nekoliko ljudi, koji su se javilo da želi da pomognu, nakon što su videli najavu akcije na Fejsbuk strani GSS-a.

Pored dobrovoljne akcije čišćenja planine, cilj je bio i da se pokaže primer i skrene pažnja na količinu smeća koji ostaje iza velikog broja turista nakon skijaške sezone.

Ljubav prema prirodi ne pokazujemo samo tako što u njoj uživamo, već i kroz dela koje radimo da je čuvamo. Spasioci zato poručuju da sledeći put kada budete imali smeće za kantu, koja će možda biti daleko u tom trenutku, suzdržite se i sačuvajte ga makar po džepovima i rančevima, do prve kante, i time pokažite da volite i poštujete prirodu.

Podsetimo, Gorska služba spasavanja Srbije je neprofitna organizacija čiji su članovi dobrovoljci, koji svoje slobodno vreme odvajaju kako bi pomagali drugima i spasavali unesrećene sa nepristupačnih terena.