Nakon desetak dana bez padavina, u danima vikenda ponovo ćemo biti pod uticajem ciklonske aktivnosti, koja će drugog dana vikenda usloviti mestimične padavine.

Još sutra se u Srbiji očekuje pretežno sunčano vreme uz dalji porast temperatura. U subotu sledi povećanje oblačnosti te će preovladavati promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, ali će se zadržati suvo vreme u celoj zemlji uz još više temperature u odnosu na petak. U nedelju će preovladavati oblačno vreme, mestimično sa kišom (uglavnom u drugom delu dana), samo u višim planinskim predelima sa susnežicom i snegom. Jutarnje temperature će biti u porastu, a dnevne u manjem padu u odnosu na subotu. Numerički modeli još uvek se nisu usaglasili oko količine padavina u nedelju, pa ćemo o tome detaljnije pisati u sledećoj prognozi. Predstojeću promenu vremena izazvaće slabljenje anticiklona na ovim prostorima, odnosno ciklon koji će nam stići iz Sredozemlja. On će ojačati u oblasti Tirenskog mora u subotu i potom će se njegov centar premeštati ka nama, drugog dana vikenda on će se nalaziti u Jadranu.

baner_vesti_SuperNova

U subotu će se jutarnje temperature kretati između -3 i 2ºC, a maksimalne dnevne od 7 do 12ºC. U nedelju će se jutarnje temperature kretati od 0ºC u Timočkoj i Negotinskoj krajini do 4ºC u Beogradu i na zapadu zemlje, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 6 do 10ºC. U subotu će duvati slab do umeren južni i jugozapadni vetar, krajem dana u skretanju na jugoistočni. U nedelju uglavnom umeren jugoistočni vetar, u košavskom području na udare jak.

U ponedeljak se zadržava oblačno vreme, mestimično sa kišom, u višim planinskim predelima sa snegom. U drugom delu dana sledi delimično razvedravanje, pa su ponegde mogući i kraći sunčani intervali. Očekuje se i slabljenje vetra koji će biti promenljivog smera, a temperature se neće bitnije menjati u odnosu na drugi dan vikenda.

U utorak će se zadržati uglavnom suvo vreme uz sunčane periode, dok se već u sredu i četvrtak prema izlaznim produktima globalnih numeričkih modela očekuje nova izražena ciklonska aktivnost na našem području. Još uvek je rano za precizniju prognozu, ali određeni produkti numeričkih modela predviđaju lokalno obilnije padavine kako na području Balkana, tako i na području Srbije. Dok bi planinski predeli dobili nove količine snega, u nižim predelima je najizglednija kiša.

I u nastavku predstojeće sedmice, odnosno sve do kraja februara, zadržalo bi se promenljivo vreme sa čestim padavinama i temperaturama uglavnom u granicama normale, a u pojedinim danima i malo iznad. Ipak, to svakako nije razlog za otpisivanje ove zime, jer u ovakvim situacijama mala promena u putanji baričkih sistema znači mnogo i situacija vrlo lako može postati zimska i u nižim predelima.

Autor: Jovan Čabrilo

 

baner_vesti_mujen