Od petka osetno hladnije uz sneg i u nižim predelima, posebno u nedelju

Vest koju smo primili od naših drugara sa MeteoPlanete obradovaće sve ljubitelje zimskih sportova , zima kuca na vrata! Još sutra veći deo zemlje imaće priliku da uživa u pretežno sunčanom i toplom vremenu za ovo doba godine, dok će se na severu i zapadu već naoblačiti. Od petka će u svim predelima biti oblačno sa prolaznim padavinama i hladnije.
PETAK:

Još u četvrtak uveče, kao i u noći ka petku na severu i zapadu zemlje očekuje se naoblačenje sa kišom. Severozapadni vetar će biti u jačanju, a temperatura u padu – najpre u višim slojevima atmosfere gde će temperatura brže opadati. Tako će u ovim krajevima veći deo ionako simboličnih padavina otići na kišu, jer će padavine uglavnom prestati dok se temperatura u nižim slojevima dovoljno spusti za snežne padavine. Ipak, ponegde će biti susnežice i snega. U petak tokom dana hladni front će zahvatiti i ostale predele, donoseći susnežicu i sneg, dok se na krajnjem istoku očekuje kiša. Na planinama će doći do formiranja manjeg snežnog pokrivača, a na zapadu i jugozapadu zemlje i u nižim predelima. Duvaće pojačan i pritom hladan severozapadni vetar. Jutarnje temperature kretaće se između 1 i 4ºC, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 2 do 6ºC. Bitno je napomenuti da će minimalne temperature biti izmerene u petak uveče i kretaće se između -3 i 1ºC.

SUBOTA:

U subotu se očekuje promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima. Padavine se ne očekuju, izuzev na krajnjem istoku i jugoistoku, gde je moguće provejavanje snega – naročito u jutarnjim i prepodnevnim satima. Biće vrlo hladno, uz slab do umeren severozapadni vetar koji će dodatno pojačati osećaj hladnoće. Krajem dana vetar u skretanju na jugoistočni i istočni. Jutarnje temperature kretaće se između -6 i -1ºC, a maksimalne dnevne od -2 do 2ºC. Na planinama vrlo hladno uz ledeni dan (temperatura ispod nule tokom celog dana), dok bi se minimalne temperature mogle spustiti i na ispod -10ºC.

NEDELJA:

U nedelju ćemo biti pod uticajem ciklona čiji će se centar nalaziti u središnjem Jadranu. Numerički modeli još uvek nisu sigurni u tačnu putanju ovog ciklona, a od toga zapravo zavisi i količina padavina u našim krajevima, kao i koliko će toplijeg vazduha iz Sredozemlja ciklon povući. Prema trenutnim očekivanjima jedan deo Srbije mogao bi se naći u toplom sektoru, no situacija je dosta bolja po ljubitelje snega u odnosu na prethodna očekivanja. Padavine bi još u jutarnjim satima počele na zapadu i jugozapadu zemlje, da bi se tokom dana proširile i na ostale krajeve. U drugom delu dana očekuje se dotok hladnog vazduha sa severozapada. Dok će na severu i zapadu zemlje odmah padati sneg, u ostalim predelima padavine bi prvo mogle biti u obliku kiše i susnežice, a u večernjim satima očekuje se njihov prelazak u sneg. Doći će do formiranja snežnog pokrivača i u nižim predelima, ali je još uvek rano za licitiranje njegove visine. Planinski predeli bi računajući i sneg u petak do večernjih sati mogli imati i više od 25cm snega. Grube predikcije govore da većina nižih predela može očekivati na 5 do 15cm snega do kraja dana, no napominjemo da je to još uvek neizvesno i o tome ćemo pisati u narednim danima. Jutarnje temperature će se kretati između -4 i 1ºC, a maksimalne dnevne od 0 do 4ºC.

Čitajte više na: http://meteoplaneta.rs/izgledi-vremena/zima-kuca-na-vrata-od-petka-osetno-hladnije-uz-sneg-u-nizim-predelima-posebno-u-nedelju/