Danas 27.09.2020 obeležava se Svetski dan turizma. Pored ekonomskog značaja turizam za jednu zemlju predstavlja i kulturološko blago. Razvojom turizma i ulaganjem u turističke potencijale ukazujemo ne samo na prirodne lepote, koja naša zemlja pruža već izgrađujemo i jedan kulturni identitet. Festivali, banje, planine, jezera, reke i netaknuta priroda jeste čime se naša zemlja predstavlja kod inostranih a sve više i domaćih turista.

Svetski dan turizma kroz istoriju

Svetski dan turizma prvi put se obeležava 19.09.1980 godine. Ovaj datum nije slučajno izabran već se ovog datuma 1980 godine desila desetogodišnjica usvajanja Statuta Svetske turističke organizacije. Turizam u našoj zemlji je u velikom porastu. Ove godine beležimo ogroman broj domaćih turista koji su posetili atraktivne a i ne tako poznate turističke destinacije u Srbiji. Povećani broj domaćih turista u Srbiji jeste sugurno doprinela sadašnja situacija sa epidemijom COVID-a. Gledajući statističke podatke TO Srbije i godinama iza nas se beleži veliki porast domaćih turista.

Merenje broja turista iz 1950 godine pokazuje da je u tom periodu na svetu imalo oko 25 miliona građana koji su voleli turizam i obilazili što svoje, što ostale zemlje u svetu. Danas je ta brojka mnogo veća. Po statističkim podacima trenutno na svetu turizam upražnjava 1,2 milijarde ljudi. Da je turizam postao sastavni deo naših života pokazuju baš ovi podaci. Prognozira se da će ovaj broj sigurno porasti do 2030 godine i da će iznositi nekih 1,8 milijardi.

Slaveći Svetski dan turizma u 2020 godini pitamo se šta to možemo ponuditi svetskoj turističkoj organizaciji UNWTO i svim ljubiteljima turizma na svetu. Netaknuta priroda, planine, reke, jezera, festivali i gastronomska ponuda jesu sigurno jedno od najvećih aduta koje treba ponuditi ne samo stranom već i domaćem turisti. Noćni život u Srbiji jeste privlačna grana turizma kojom Srbija može da se pohvali.

Kanjon Uvac 2020

Seoski turizam u Srbiji

Seoski turizam u Srbiji i svetu je grana koja je u velikom porastu. Zdrava hrana i netaknuta priroda jesu sigurno nešto što sve više privlači ne samo domaće već i strane goste. Veliki broj seoskih domaćinstava kao i etno sela počelo je sa radom poslednjih godina u Srbiji. Dodatni sadržaji poput domaćih životinja, obilazak prirodnih lepota i lokaliteta, kao i kulturna dešavanja jesu sigurno nešto što je možda i sastavni deo ove vrste turizma. Danas u Srbiji možete naći veliki broj etno sela iz kojih se pruža predivan pogled ili koja se nalaze pored neke od reka ili jezera a prava su oaza mira i tišine.

Turističke destinacije u Srbiji

Navešćemo nekoliko najpopularnijih turističkih destinacija u Srbiji koje treba obići i videti. Ako ste ljubitelji skijanja i planinskih sportova a volite čist vazduh i netaknutu prirodu prava destinacija za Vas je sigurno Kopaonik, Divčibare, Zlatibor, Golija i Stara planina. Smeštaj na ovim destinacijama možete naći kod nas na sajtu.

Netaknuta priroda, mir i tišina kao i predivni vidikovci jeste ono što sve nas privlači i u čemo uživamo. Mesta na kojima ovo možete naći jeste Tara, Mećavnik, Zaovinsko jezero, Zaovine, Kokin brod, Zlatar, Uvac, Rudnik, Kosmaj, Fruška gora…

Ako ste ljubitelj aktivnog turizma i volite istoriju i kulturu onda je pravo mesto za Vaš odmor sigurno Golubac, Đerdap, Beograd, Novi Sad, Smederevo, Kraljevo, Raška, Niš, Kruševac, Aranđelovac, Topola…