10371450_818027724992144_6270400104003673390_n

Tradicionalna noćna trka „GSS SKI CROSS“ na Kopaoniku Tradicionalna noćna trka spasilaca Gorske službe spasavanja (GSS) Srbije “GSS SKI CROSS”, biće održana u subotu, 27. februara, na Kopaoniku. Kao i svake godine, trka će se održati na noćnoj stazi “Malo jezero”, sa početkom u 16:00 sati. Spasioci će svoje skijaško umeće prikazati u trkama „po četiri spasioca ” koji, se prvo trkaju u pancericama do svojih skija, a zatim se spuštaju niz stazu preko tehnički zahtevne staze, sve do cilja.

Eliminacija takmičara odvijaće se po kup sistemu do velikog finala, kada se dobija i konačni pobednik trke.

Organizovanjem ove trke, koja ima revijalni karakter, GSS Srbije želi da promoviše bezbednost i ukaže na pravila ponašanja na ski stazama, kako u skijaškom centru Kopaonik, tako i ostalim skijalištima u zemlji.

Podsećanja radi, GSS Srbije obezbeđuje skijaške centre od dana njihovog otvaranja: na Kopaoniku od 1980., na Staroj planini od 2006. i na Zlatiboru od 2007. godine. Dnevno, spasioci na ovim skijalištima zbrinu i do deset povreda, dok se u jeku sezone taj broj udvostruči. Na kraju sezone, veoma često se broj intervencija približi broju od 1000 zbrinutih povređenih skijaša.

baner_vesti_mujen

Tradicionalna GSS trka je lepa prilika da se još jednom apeluje na zaljubljenike u planine i skijaške sportove na šta treba obratiti pažnju kako bi boravak na planini svima ostao u lepoj uspomeni.

Draž jedne ovakve trke je i u okupljanju svih generacija spasilaca GSS Srbije i zajedničkom druženju, razvoju saradnje i razmeni iskustava sa predstavnicima spasilačkih službi zemalja iz regiona, koji svake godine u velikom broju uzimaju aktivno učešće u ovoj trci. Ove godine, očekuje se učešće spasilaca iz Crne Gore, Hrvatske, Republike Srpske i Rumunije.

Za gledaoce, trka predstavlja priliku da vide spektakl u vidu dinamičnog takmičenja, ledenog šanka i pratećeg zabavnog programa, uživajući u skijaškim veštinama predstavnika gorskih službi spasavanja.

Gorska služba spasavanja Srbije se zahvaljuje: JP „Skijališta Srbije“, „Renault Nissan Srbija“, „Red Bull”, „Square Nine Hotel“, „Com Trade” sa svojim brendovima „Tesla“ i „GoPro“, „Mg Mivela”, “Ikom, „Outdoor Sports“, „Ski Bus“ i „Gora“ na podršci i pomoći u realizaciji ove tradicionalne manifestacije.