U subotu 24. februara, na Kopaoniku će biti održano tradicionalno skijaško takmičenje između Gorske službe spasavanja (GSS) Srbije i gorskih službi spasavanja iz regiona.

Kao i svake godine, trka će se održati na noćnoj stazi “Malo jezero”, sa početkom u 14:00 sati. Spasioci će svoje skijaško umeće prikazati u skijaškim i spasilačkim disciplinama u skijanju i vožnji čamaca niz stazu, sve do cilja.

TRKA KOJA OKUPLjA GORSKE SLUŽBE SPASAVANjA IZ REGIONA

Organizacijom ove trke, koja ima revijalni karakter, Gorska služba spasavanja Srbije želi da promoviše bezbednost na skijaškim terenima ali i da skrene pažnju na značaj i prisustvo Gorske službe spasavanja Srbije, kako na Kopaoniku, tako i na skijalištima širom Srbije.

Podsećanja radi, GSS Srbije obezbeđuje skijaške centre od dana njihovog otvaranja: na Kopaoniku od 1980., na Staroj planini od 2006. i na Zlatiboru od 2007. godine. Dnevno, spasioci na ovim skijalištima zbrinu i do deset povreda, dok se u jeku sezone taj broj udvostruči. Na kraju sezone, veoma često se broj intervencija približi broju od 1000 zbrinutih povređenih skijaša.

Značaj jedne ovakve trke je u razmeni iskustva i jačanju odnosa sa gorskim službama u regionu kao i u okupljanju svih generacija spasilaca GSS Srbije i razmeni iskustava među predstavnicima spasilačkih službi.

Ove godine očekuje se učešće spasilaca iz Crne Gore, Hrvatske, Jahorine, Rumunije i Banja Luke.

Gorska služba spasavanja Srbije se zahvaljuje značajnim sponzorima: “JP Skijališta Srbije“, “Red Bull“, “GoPro“, “Dacia“, “Imlek“, “Outdoor Sports“, “Gora“, “G3 Spirits“, “InfoKop“, “Elan Skis“ i “Avanturija“ na podršci i pomoći u realizaciji ove manifestacije.