Najposećeniji vikend letnje sezone na Kopaoniku, po svemu sudeći, ponovo će biti vikend od 29. do 31. jula, jer je već sada preko 450 učesnika iz čitave zemlje potvrdilo svoj dolazak na manifestacije “Tri strane Kopaonika” i “Trail race Kopaonik”

U pitanju su dobro poznate sportske menifestacije, sa dugom tradicijom koje okupljaju ljubitelje biciklizma i trčanja u prirodi, a koje će se ove godine održati po deveti put na terenima Nacionalnog parka Kopaonik.

Tradicionalno sportski vikend otvoriće trka “Trail race Kopaonik”, koja će se održati u subotu 30. jula sa početkom u 11 časova. Učesnici mogu da izaberu između staza različitih dužina, te je za one koji bi po prvi put da se oprobaju u trčanju u prirodi organizator pripremio stazu dugu 7 km na kojoj učesnici neće morati da savladaju veliku visinsku razliku, dok je za nešto spremnije učesnike i one koji su željni avanture dostupna staza duga 15km, sa nešto većom visinskom razlikom.

Staze prolaze kroz neke od najlepših predela Nacionalnog parka i svi ljubitelji trčanja imaće priliku da se upoznaju sa predelima Crvenih bara, Gobelje i Mekih presedla. Ove godine, kao i prethodne, na stazama će se naći i veliki broj nordijski hodača koji su svoj dolazak potvrdili preko matičnih klubova.

Odmah nakon završetka glavnog događaja, biće organizovana revijalna trka za najmlađe pod nazivom “Trail race Kids” koja će okupiti mališane starosti od 2 do 12 godina i pružiti im uživanje u trčanju po mekanoj travnatoj podlozi.

Drugi dan ovog sportskog vikenda, nedelja 31. jul, posvećen je biciklistima jer se po deveti put, održava najmasovniji biciklistički maraton u našoj zemlji pod nazivom “Tri strane Kopaonika”.

Pred učesnima su staze “Beli meda”, “Jela” i “Pančić” te će svaki učesnik imati priliku da prema svojoj meri izabere dužinu ali i težinu staze koju želi da savlada.

Za rekreativce i učesnike kojima bi ovo možda bila prva ovakva manifestacija tu je staza “Beli meda” dužine 20km, koja neće biti ni tehnički previše zahtevna za aposlutne početnike. Napredniji učesnici mogu da izaberu između staze “Jela” u dužini od 33,5km, ili staze “Pančić” u dužini od 50km, koja obilazi sve tri strane Kopaonika.

Važno je spomenuti da ovo nije samo sportski vikend jer se u istom periodu održava i dugogodišnja manifestacija “Dani borovnice” u organizaciji Opštine Raška te je obezbeđen i bogat kulturno-umetnički program za sve posetioce tokom vikenda. Biće organizovano takmičenje u branju borovnica, ali degustacija različitih proizvoda od borovnice

Svoje učešće na trkama već su potvrdili brojni vrhunski sportisti i osvajači medalja na prošlogodišnjim izdanjima ove, ali i drugih sličnih manifestacija u našoj zemlji, tako da nas očekuje jedan izuzetno zanimljiv i dinamičan vikend.

“Tri strane Kopaonika” i “Trail race Kopaonik” organizuje sportsko udruženje “Na sve strane” iz Beograda u saradni sa TO Opštine Raška, JP Skijališta Srbije i Nacionalnim parkom Kopaonik.

www.nasvestrane.rs
su.nasvestrane@gmail.com
063388725