U turizmu zaposleno 205 mladih: Zahvaljujući programu obuke za unapređenje kvaliteta ljudskih resursa u turizmu posao je dobilo 205 mladih osoba iz Jugozapadne Srbije.

Rezultati projekta prezentovani su danas na konferenciji na Kopaoniku, gde su uručeni i sertifikati svim mladima, a njih je bilo 305, koji su završili obuku.

_DSC8303

“Turizam je složen sektor, čiji je rast i razvoj ograničen brojnim preprekama, a jedna od ključnih je nedostatak kvalifikovane radne snage u turizmu. Ova obuka je podrška privatnom sektoru da dobiju kadar koji je obučen da odgovori zahtevima savremenog gosta”, rekao je za Tanjug menadžer projekta, Darko Đurović.

Direktor Nacionalne službe zapošljavanja Zoran Martinović izjavio je Tanjugu da je saradnja privatnog i javnog sektora ključna za nova zapošljavanja.
“Jedan od strateških ciljeva Vlade Republike Srbije i NSZ-a je ulaganje u ljudski kapital kroz obuke, posle formalnog obrazovanja, jer dodatna znanja su neophodna za potrebe tržišta. NSZ ove godine organizovaće obuke za 2.600 lica, među kojima i za 560 osoba sa invaliditetom. U te obuke biće implementirana iskustva iz ovog projekta koji je rezultirao upošljavanjem čak 205 lica”, kazao je Martinović.

Pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, Renata Pindžo, podsetila je da je Srbija prošle godine imala devet odsto veći devizni priliv od turizma, kao i da je našu zemlju posetilo 12 odsto više stranaca u odnosu na 2013.godinu.

Zbog toga je neophodno uskladiti obrazovanje kadrova sa savremenim potrebama turizma, kaže Pindžo.
“Razmišlja se o uvođenju nacionalnih sertifikata za dodatne edukacije. Da se kroz izmene Zakona o turizmu i drugim zakonskim rešenjima deo nadležnosti prenese na privatni sektor, koji će sa jasnim kriterijumima održavati nivo kvaliteta, kako bi srpski turistički proizvod bio konkurentan”, izjavila je Pindžo za Tanjug.

Novozaposlena Mirjana Stamenić, jedna od 205 mladih koji su dobili posao u turizmu po završetku obuke, ističe za da je znanje stečeno na ovaj način neprocenjivo.
“Učili smo od vrhunskih turističkih radnika u najboljim hotelima u Srbiji i ono što smo naučili ne može da se poredi sa znanjem iz škole. Naučili smo sve ono o čemu nam u školi nikad nisu pričali”, ističe Stamenićeva.

Obuka je sprovedena u hotelima na Kopaoniku, Zlatiboru i Kraljevu, u okviru Programa razvoja privatnog sektora u Jugozapadnoj Srbiji, koji realizuje Regionalna razvojna agencija Zlatibor iz Užica, a finansira Vlada Švajcarske, koja je u proteklih 20 godina u razvojne projekte u Srbiji investirala 300 miliona franaka.

Izvor: Tanjug.rs