Veštački sneg sačuvao na hiljade radnih mesta: Uprkos izostanku prirodnog snega na planinama, ski centar Kopaonik je u februaru radio bez prestanka zahvaljujući sistemima za veštačko osnežavanje, kaže u razgovoru za Kurir Dejan Ljevnaić, direktor Skijališta Srbije. Dodaje da je firma koju vodi uspela da održi kvalitet staza sve vreme, kompletna turistička privreda radila je nesmetano i na taj način sačuvano je više hiljada radnih mesta na planini.

dejan-ljevnaic-kopaonik-1389559877-426399

Kako ste zadovoljni do sada?

Skijaši i borderi uživaju na stazama Kopaonika više od 105 dana. Veoma dobra priprema staza na samom početku sezone doprinela je tome da ski centar radi bez prestanka od otvaranja. Iako nam vreme nije išlo na ruku, staze su perfektne i to je ono što je za skijaše najvažnije. Napominjem da su sistemi za veštačko osnežavanje gavni razlog što u Srbiji nema bojazni da li će biti skijanja ili ne.

Kakvi su poslovni rezultati?

Za tri meseca ski sezone u ski centru Kopaonik ostvaren je veći promet za 16 posto u odnosu na isti period prethodne godine, što je najbolji poslovni rezultat do sada. Rezultati poslovanja preduzeća prevazilaze prethodnu sezonu koja je bila ubedljivo najbolja,  pa je na nivou preduzeća februar 2016. godine premašio isti mesec 2015. godine za čak 10 posto. Od početka skijaške sezone, koja je na Kopaoniku počela krajem novembra, do danas prodato je više od 145 hiljada ski karata, a ostvareno je više od 3.5 miliona vožnji žičarom.

Kakvi su prihodi Skijališta Srbije i da li se poštuju mere štednje?

Poslovni prihodi preduzeća, u poslednje tri godine, povećavaju se za oko 25 odsto. Procenjujemo i da će neto dobit za 2015. godinu iznositi oko 54 mililiona dinara, što je više od 9 puta veća planirana neto dobit.

Izvor: Kurir.rs