Završen osnovni kurs gorske službe spasavanja (Slike): Tokom septembra, u 13 gradova širom Srbije, održana su uvodna testiranja za Osnovni kurs na kojima je zabeležen odličan odziv kandidata. Posle prvog kruga selekcije i dodatnih testiranja u Beogradu, na kurs je krenulo 40 polaznika, dok je, nakon dva meseca obuke i polaganja završnih testova iz fizičke kondicije, medicine i tehnike, zvanje “tečajac” stekao 31 kandidat.

Kopaonik GSS (1)Predavanja i vežbališta su, tokom oktobra i novembra, održana na Avali, Jastrebcu i Zlotu, dok je šestodnevna završna vežba, održana tradicionalno krajem novembra na Kopaonik-u.
Tečajci su na kursu sticali osnovna znanja koja su im neophodna kako bi bili spremni da se odazovu pozivu službe i pruže pomoć onima kojima je potrebna.

Tokom šestodnevnog boravka na Kopaonik-u, budući spasioci bili su u prilici da utvrde sve ono što su učili na prethodnim vežbalištima, ali i da se upoznaju sa planinom na kojoj će najčešće provoditi vreme tokom skijaške sezone angažovani kao spasioci. Osim savladavanja osnovima tehničkog spasavanja, tečajci su, pod budnim okom instruktora Gorske službe spasavanja Srbije, svakodnevnim šetnjama i pretragama terena ovladavali metodama traganja za nestalim licima.

Instruktori su, tokom protekla dva meseca, prenosili polaznicima znanja iz oblasti medicine i pružanja prve pomoći, orijentacije, meteorologije, kretanja u planini zimi i leti, o opasnostima koje ih tamo očekuju, upotrebi GPS-a, izradi improvizovanih transportnih sredstava, strukturi GSS-a, itd.

Kopaonik GSS (2)Tečajce u narednom periodu očekuje još obuka u zimskoj i letnjoj smeni na terenu prilikom obezbeđivanja republičkih planinarskih akcija i ostalih srodnih aktivnosti, kao i polaganje ispita na skijalištu za licencu spasioca na uređenim skijaškim terenima.

Dobra i kvalitetna obuka predstavlja polaznu tačku za stvaranje vrhunske spasilačke službe spremne da odgovori na svaki izazov. Zbog toga GSS Srbije najviše vremena i sredstava ulaže upravo u obuku svojih članova. Višegodišnja tradicija i iskustvo ugrađeni su u model po kome se generacije spasilaca obučavaju kako na osnovnom, tako i na naprednim spasilačkim kursevima.

Izvor: GSS.rs