Zimska sezona na Kopaoniku počinje uz diskusiju o GZ: Najveći skup pravnika u regionu – Kopaonička škola prirodnog prava, koja će biti održana u Grad hotelu MK Mauntin rezorta, ove godine će otvoriti zimsku sezonu na Kopaoniku početkom decembra.

pravnici

BEOGRAD – Najveći skup pravnika u regionu – Kopaonička škola prirodnog prava, koja će biti održana u Grad hotelu MK Mauntin rezorta, ove godine će otvoriti zimsku sezonu na Kopaoniku početkom decembra.

Pored opšte teme kojom se bavi taj pravnički skup, ove godine na dnevnom redu je i Nacrt Građanskog zakonika (GZ), koji je od juna na javnoj raspravi.

Profesor Slobodan Perović rekao je da je Vlada Srbije u junu dala rok od godinu dana za javnu raspravu, koja će svoj zamah imati upravo na Kopaoniškoj školi koja je i inicirala njegovo donošenje.

Nacrt Građanskog zakonika ima 2.800 članova, od kojih 480 članova ima i alternativna rešenja koja će biti definisana nakon rasprave stručne javnosti, rekao je Perović.

Prema rečima profesora Midraga Orlića, Građanski zakonik reguliše najvažnije ljudske odnose od rođenja do smrti, a to su porodični odnosi, nasledno pravo, sve oblike svojine i njenu zaštitu, obligacione odnose odnosno 53 različita ugovora i naknadu štete, kao i objektivnu odgovornost.

Ove godine se očekuje da Kopaonička škola, koja se prvenstveno bavi ljudskim pravima – pravo na život, pravo na slobodu, pravo na imovinu, pravo na intelektualnu tvorevinu, pravo na pravdu i pravo na pravnu državu, okupi više od hiljadu pravnika iz celog sveta, naveo je Orlić.

Predstavnik MK Mauntin rezorta Nikola Avram rekao je da će Kopaonička škola otvoriti ne samo zimsku sezonu na Kopaoniku, već i novi deo hotela Grand.

Skup pravnika će se održati u novoj kongresnoj sali tog hotela, koja prima 600 posetilaca.

Srbija je imala Građanski zakonik od 1844. godine kao treća država u Evropi, koji je međutim ukinut 1946.

Radna grupa za izgradu novog GZ formirana je 2006. godine.

Izvor: Tanjug.rs

MKMR_Mart_HopNaKop_1024x200px