Šetnje po očuvanim krajevima prirode predstavljaju idealan oblik rekreacije i najbolju priliku za stvaranje najlepših uspomena ili nastanak novih prijateljstava – što su neki od glavnih razloga zašto su pešačke ture toliko popularne u našoj zemlji.

Šta vam je od opreme potrebno za pešačke ture na Kopaoniku - HopNaKop Kopaonik

Međutim, pešačenje prirodnim i skoro nepristupačnim stazama zahteva dodatne mere opreza i obaveznu opremu koja se mora poneti na leđima ili obući. Da bi i vaša pešačka tura, ili popularno “hiking”, prošao bez i najmanje greške, pred vama su saveti za sigurno putovanje i predlozi opreme koja će vam taj put učiniti ugodnijim.

Koliko je bitna fizička sprema pešaka?

Prvo što treba razmotriti pre polaska na pešačku turu je – koliko smo u formi da osvajamo neku stazu kojom je ponekad potrebno hodati i preko deset sati? Bitno je da se ne ide iznad svojih mogućnosti, kako biste izbegli premor, povrede ili kako ne biste postali “teret” saborcima iz grupe.

Budite realni i zaboravite na ono “ma ja sam u odličnoj formi” i sagledajte stvari objektivno. Potom odaberite vrstu pešačke ture shodno svom iskustvu, sposobnostima ili želji. Po kondicionoj težini, pešačke ture se dele na:

  1. Lake pešačke ture: Kada ukupna maršruta staze ne prelazi 5 sati hodanja i kada su uslovi pešačenja dostupni svakom planinaru (visinska razlika ne prelazi 300m) onda te staze nazivamo lakim planinarskim izletima.
  2. Srednje pešačke ture: U trajanju do 7 sati, dostupne su ture koje su najčešće dostupne svim pešacima. Ukupna visinska razlika pri usponu je od 400 do 600 metara, pri čemu se prolaze i strme deonice.
  3. Otežane pešačke ture: Dužina hoda na deonicama koje podrazumevaju više dužih i strmijih delova je od 7 do 9 sati. Pri ovakvim, planinarskim stazama, moguće je doći do 1100 metara nadmorske visine, i one nisu pogodne za mnoge kategorije planinara.
  4. Teške planinarske ture: Na ovakvim turama treba biti spreman za hodanje od 10 ili više sati, a pre njih se organizuju i kondicione pripreme sa planinarima. Sadrže duge i veoma strme uspone, uz kumulativnu visinsku razliku od preko 1200 metara.

Šta sve podrazumeva oprema za planinarenje?

Kada je u pitanju planinarska oprema, najbitnije je da ona bude funkcionalna, udobna, lagana i izdržljiva. Danas se na tržištu mogu naći razni brendovi koji se bave proizvodnjom opreme za pešačenje, pa se tako i cene razlkuju. Savet vam je da uložite u kvalitetne cipele i garderobu.

Obuća za planinarenje

Planinarske cipele (cipele za hiking) su najvažniji faktor na pešačenju jer su one te koje “čuvaju glavu”. Takozvane “treking cipele za planinarenje” (patike za hiking) se koriste u proleće i jesen, mekane su, udobne i veoma lagane na nozi, iako nisu preterano izržljiva planinarska obuća.

Ako su vam potrebne cipele za planinarenje i prolazak po kamenju ili kroz sneg – obavezno nabavite duboke, čvrste i nepromočive cipele za hiking. One su najbolje cipele za planinareje i osiguraće vam čvrst oslonac i stabilan korak i tako preduprediti povrede skočnog zgloba ili spoljašnjih faktora (kamenje, sneg).

Ranac za planinarenje

Planinarski ruksak se koristi kako bismo na dohvat ruke imali individualnu i rezervnu opremu. Ranac za planinarenje treba da bude vodootporan i od vlage dodatno zaštićen navlakom ili kabanicom.

Garderoba za planinarenje

Odeća za planinarenje treba da bude funkcionalna i da pruži dovoljnu zaštitu. Pored toga što treba da vas čuva od mehaničkih uticaja, ona je tu i da obezbedi toplotu. Pravilo je da odeća za planinarenje bude višeslojna, kako bismo, po potrebi, mogli da se raskomotimo.

Veš za planinarenje

Pod vešom na planinarenju podrazumevamo onaj bazni sloj odeće (majicu, gaće i čarape za planinarenje) koji ima ulogu da upija višak znoja, tako da bi trebalo da birate neki napraveljen od brzosušećeg materijala. Za razliku od ostale garderobe, koja ne bi trebalo da bude pripijena uz telo, veš može da bude uži.

Kada su u pitanju čarape za planinarenje, preporučuje se nošenje dva para rezervnih čarapa, i to jedan tanji, pamučni par i jedan deblji, po mogućstvu vuneni par čarapa. Vuna upija i do 40% vlage u odnosu na svoju masu, a da pri tome nemate subjektivan osećaj vlažnosti, što je značajno za zaštitu stopala u zimskim uslovima.

Duksevi, džemperi i rolke za planinarenje

Debljinu ovog sloja odeće treba prilagoditi stanju na maršruti, odnosno vremenskim prilikama. Duksevi za hajking, rolke i džemperi su obavezan deo opreme kada se u pohod ide tokom temperatura koje su niže od 25 stepeni.

Poželjno je da budu od lakih, sintetičkih materijala (zimi polar, leti mikrofiber) koji ne upijaju znoj, brzo se suše i “dišu”, ne zadržavajući mirise i nečistoće.

Pantalone za planinarenje

Malo šire i komotnije pantalone od sintetike i elastina su idealne pantalone za hiking. Ukoliko je potrebno, za termo izolaciju je najbolji “fleece”, da štiti od vetra birajte “windstopper” a za zaštitu od vode se preporučuje “goretex”.

Bez obzira na uslove planianrenja ili godišnje doba – preporučuje se pešačenje u pantalonama sa dugim nogavicama kako ne biste imali problema sa ujedima insekata, ogrebotinama od šiblja, ili potencijalnim ujedima zmija.

Jakna za planinarenje sa kapuljačom

Jakna za hajking se obično sastoji iz dva dela. Donji deo je od polara, a odozgo je vetrovka, takođe od nekog sintetičkog materijala. Osnovna uloga jakne za planinarenje je da zaštiti pešaka od udara vetra, kiše i snega a da, pritom, omogući lako kretanje. Preporučuju se planinarske jakne upadljivih boja, sa puno džepova.

Kapa, kačket i šešir za planinarenje

Hiking oprema zimi mora imati zaštitu za uši, a leti – i za uši i za lice i za vrat. To su takozvane kape “legionarke”. Za leto su možda praktičniji šeširi za hajking sa širokim obodom, slameni šeširi za hiking ili neki od sličnih, lakših materijala.

Rukavice za planinarenje

Rukavice za hiking su obavezan deo opreme tokom svakog uspona, jer bilo kakav pad temerature, prvo osetimo na prstima. Tokom zimskog hikinga, preporučuje se nošenje dva para rukavica – donje, tanke rukavice (od polara npr.) sa isečenim prstima, i gornje, deblje i nepromočive rukavice za planinarenje.

Štapovi za planinarenje

Teleskopski štapovi za hiking imaju ulogu da apsorbuju deo naše težine i potpomognu pri usponima i silascima koji su zahtevniji. Planinarski štapovi mogu pomoći pri uravnotežavanju i do 25% celokupne telesne težine, i tako smanjiti pritisak na kičmu, noge – naročito na kukove, skočne zglobove i kolena.

Kamašne za planinarenje

Hiking kamašne su svojevrsne nogavice koje štite potkolenicu do cipela, i onemogućavaju upadanje snega, blata i kamenčića u cipele. Takođe, mogu zaštititi planinara od krpelja i drugih insekata, ali i u mnogome ublažiti potencijalne ujede reptila.

Pribor za orjentaciju i dodatna oprema za planinarenje

Dodatna oprema za hiking se nosi po dogovoru sa vodičem i, realnim, potrebama za njom. Kada su u pitanju zimske hiking ture, nose se ski naočari, dugačke gaće, perjane jakne, folije za zaštitu od snega, masti protiv promrzlina, dereze, cepin i primus (za topljenje snega) i lopate.

Dodatna opema je i oprema za kampovanje na hikingu, koja podrazumeva nošenje šatora, vreća za spavanje, posuđa za kuvanje i jelo. Ukoliko je potrebna penjačka, planinarska oprema, u dogovoru sa vodičima se nose: alpinistički pojasevi, užad, šlemovi, gurtne, karabineri i dr.

Iako spada u “dodatnu opremu” pribor za orjentiring je neizostavni deo svake pešačke ture, a nose ga, mahom, vodiči, ondosno instruktori. Ukoliko je to potrebno, svako od članova će dobiti GPS, kompas, kartu i visinomer.

Najbitnija osnova svake pešačke ture je mesto na koje idete i ekipa sa kojom ćete deliti to vreme. Naravno, potrebno je posvetiti pažnju i adekvatoj zaštiti u tom putu, a mi se nadamo da smo vam sa nekoliko saveta koje smo iskombinovali sa najbitnijim delovima opreme za hiking, pomogli da se odlučite da i vi krenete na jednu tako uzbudljivu avanturu.